Intouduin näpyttämään tälläisen kommentin Parlamenttikirjaston juttuun Valtaa kortilla vai valta kortilla?.
Tartun tapani mukaan sivulauseeseen.
Kirjastokortteja todellakin kertyy, jotkut jopa keräilevät niitä. Olen meidän kirjaston (so. Helsingin kaupunginkirjaston) intrassa kysellyt, miten pitäisi suhtautua sellaiseen teoreettiseen tilanteeseen että asiakas haluaa asioida kirjastossa pelkällä korttinsa numerolla. Vastauksia ei valitettavasti herunut. Ei mielipiteitä eikä virallistakaan kantaa
Se, että asiakas muistaa korttinsa numeron (kuten monet nykyään muistavat, kiitos ikävien kirjastojärjestelmien joissa kortin numeroa pitää näpytellä toistuvasti) ei olennaisesti eroa siitä, että hänellä on sama tieto tallennettuna fyysiseen, käsin kosketeltavaan läpyskään.
Jos edellytetään, että numero pitää olla virkailija silmin luettavissa eikä vain korvin kuultavissa, riittääkö jos asiakas kirjoittaa sen paperille? Entä jos hän näyttää kamerakännykällään ottamaansa valokuvaa kirjastokortistaan? Mahdollisesti sellaisen, että koodin voi lukea automaattisesti? Entä jos asiakas on nikkaroinut kirjastokorttiensa numerot ja viivakoodit vaikkapa paperilapulle, josta ne ovat kirjaston viivakoodilukijan luettavissa.
Verkkopalveluissahan ei fyysistä korttia tarvita, ei myöskään puhelimitse asioidessa. Itse käyttelen onnellisesti Oulun kaupunginkirjaston palveluja täältä Helsingistä, koska sitä kautta pääsen Nelliin ja sieltä erityisesti Lindaan sekä Artoon kotoa. Hommasin kortin ollessani viimekesänä sielläpäin liftailemassa. Olen hajauttanut ja kilpailuttanut kirjastopalveluni. Lainaustoimintaa hoitaa parhaiten kotipaikkani kirjasto, tietokantoihin pääsyn tarjoaa Oulu paremmin.
Ratkaiseva ero kortin numeron ulkoa osaamisessa (tai vaikka millä tahansa paperilapulla käsin kirjoitettuna kuskaamisessa) on tosin se, että aidon näköisen kirjastokorttiväärennöksen tuottamisen kynnys on aika paljon suurempi kuin jonkun toisen kirjastokortin numeron talteen ottaminen.
Moi Mace,
Mikä plugin sulla on käytössä noita sivupalkin syötteitä varten? Näyttää pelittävän hyvin ja haluaisin kokeilla samaa.
@slux näinhän se toki on, vaikka kirjastokortin väärentäminen on periaatteessa melko triviaalia koska siinä ei ole minkäänsortin hologrammia, sirua tai muuta ihan oikeasti vaikeasti väärennettävää osaa.
Kirjastokortin väärentämisen estämisen näkökulmaa en tässä ole pohtinut (tai no, en ole siitä (toistaiseksi) kirjoittanut) vaan sitä kirjastojen vaadetta että kirjastosta saadun näköistä korttia on tiskillä asioitaessa esitettävä, eikä asiakkaalla itsellään ole mahdollisuutta päättää miten hän kirjastokorttinsa numeron säilöö.
Lainausautomaatteja tai verkko- ja puhelinpalveluja käyttäessä se varsinainen data, eli numero riittää. Automaatteja varten se pitää toki olla koodattuna koneen optisesti ymmärtämään muotoon käytössä olevalla viivakoodistandardilla ja muissa käyttöliittymissä kuten verkkopalvelussa tai puhelimitse käytämme kymmenjärjestelmää.
Itselläni on kirjastokortin numerot tallennettuna puhelimeeni erilliseen tiedostoon sekä sekä selaimeni muistiin. Lisäksi minulla on hyllyssäni säilössä osa niiden kirjastojen korteista joihin minulla asiakkuus on. Jos haluan lainata jotain jossain kirjastossa eikä kyseinen kortti satu olemaan matkassa eikä neuvottelu henkilökunnan kanssa henkilötodistuksella lainaamisesta onnistu, voin tulostaa kirjastokorttini numeron paperille vaikkapa kyseisen kirjaston koneilla ja käyttää tulostetta lainaamiseen. Esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjaston ja lukuisten muidenkin suomalaisten kirjastojen kirjastokortit on koodattu Code 39:llä. Sellaisten generointi onnistuu erittäin helposti esimerkiksi Online Barcode Generatorilla. Kannattaa tietenkin huolehtia tulosteen asianmukaisesta hävittämisestä. Syöminen on aika perinteinen keino 🙂
@sampsa Jaikut imaistaan RSS:llä, kaikki muu vierast sisältö (Flickr, del.icio.us) WordPressin omilla lisäosilla, paitsi Jaiku RSS:llä. Tätäkö tarkoitit?
Hmm, käytätkö siis WP:n rss-widgettiä vai oletko ladannut käyttöösi jonkin WP plug-inin?
@sampsa en ole ladannut mitään erityistä, ei tänne hostattuun WP.comiin ehkä edes sellaisia voisi laittaa. WP:ssä on muutamia widgettejä joillekin palveluille (esim. just Flickr, deli), mutta Jaikua varten ei, joten käytän geneeristä RSS-moduulia. Eli: Jaiku tulee rss-widgetillä, muut omilla widgeteillään joita WP.comissa on valmiiksi saatavilla siellä hallintapaneelissa.
Varmaan se data oikeasti siirtyy RSS:llä myös noissa erikoiswidgeteissäkin.
Jokohan onnistuin ilmaisemaan itseäni ymmärrettävästi?