Kirja(t) kiertoon pölyä keräämästä

Kirjastoinstituution asema kulttuuridokumenttien ainoana välittäjänä kirjakauppojen ohella on ihan oikeasti enenevin tavoin muisto vain, kun ihmiset tottuvat olemaan tekemisissä toistensa kanssa ja laajalle yltävää kommunikaatioteknologiaa on saatavilla helposti ja halvalla. Ajatus kirposi mieleeni täksi blogikirjoitukseksi asti, sillä törmäsin tänään suomalaiseen erityisesti kurssikirjojen vuokraamista organisoivaan palveluun Bookabooka.

Palvelussa on melkolailla sama idea kuin harrastusvälineiden vuokraamista koordinoivassa Kuinomassa, eli palvelu ei sinänsä myy tai välitä muuta kuin infrastruktuurin kirjojen vuokraamiseen. Bookmoochin varmasti tiedätte jo, samoin bookcrossingin tai yleisemmin, kirjojen vapauttamisen.

Laitoinkin kutakuinkin ainoan omistamani kirjan, Eduskunnan kirjaston julkaisusarjaa olevan, Päivikki Karhulan toimittaman Paratiisi vai panoptikon?—Näkökulmia ubiikkiyhteiskuntaan -teoksen (Eduskunnan kirjasto, 2008, ISBN 9789515330543) vuokralle Bookabookaan, jos sille jollakulla olisi käyttöä. Olen (oikea!) kirjastolainen, joten kirjoihini saa tehdä merkintöjä. Teos on saatavilla julkaisijan sivuiltakin PDF:nä sekä tietenkin kaikista hyvin varustetuista kirjastoista.

Minulla ei ole mitään Kuinomassa, joka on hieman noloa. Asia pitänee järjestää kuntoon edessä olevan muuton ja siihen liittyvän siivouksen ja inventoinnin jälkeen! Pitää muistaa katsella tuota Bookmoochia myös.

Kuinkahan paljon tällaisia palveluita nostetaan esiin kirjastoissa? Kysehän on, ainakin nopeasti ajatellen, kilpailusta kirjastojen, perinteisten kirjakauppojen ja näiden muiden välityspalveluiden kesken. Riittääkö kirjastoilla itsetuntoa kertoa tämänkaltaisista palveluista asiakkailleen, kun määrärahoja myönnetään kävijä- ja lainamäärien perusteella.

Advertisement

7 thoughts on “Kirja(t) kiertoon pölyä keräämästä

 1. Hienoa, että kokeilet Bookabookan käyttöä!

  Bookabooka ei kilpaile kirjaston kanssa, vaan täydentää kirjastojen palvelua. Samaa mieltä ollaan kotikirjastossani. Siellä neuvotaan lainaajia katsomaan Bookabookasta, jos kirjastosta ei haluttua teosta löydy.

  Emme kilpaile myöskään kirjakauppojen kanssa. Tekemämme laajahkon kyselytutkimuksen mukaan kohtalainen joukko opiskelijoita ei osta lainkaan kirjoja. Osalla syy on taloudellinen. On mahdollista, että jotkut opiskelijat ostaisivat kirjoja tietäessään, että ainakin osan kirjan ostohinnasta voi myöhemmin saada takaisin antamalla kirjansa vuokralle tai myytäväksi Bookabookassa. Sikäli toimintamme saattaa hyvinkin lisätä kirjojen myyntiä.

  Mutta se on selvää, että yleistyessään kirjojen vuokraus tulee vähentämään kirjojen kopiointia.

 2. > Olen (oikea!) kirjastolainen, joten
  > kirjoihini saa tehdä merkintöjä.

  Mitä tarkoitat tällä?

  Yleensä ihmiset kavahtavat sitä, että heidän kirjaansa kajottaisiin.

 3. @Petja
  Eikö Bookabooka palvele tarpeitasi? Siellä voit tarjota kirjasi vuokralle ja jos haluat nimenomaan tarjota ne lainaksi, niin aseta vuokrapyynnöksi nolla euroa kuukaudessa.

 4. @Jussi minä en kirjoihin merkintöjen tekemistä kavahda, päin vastoin! Katsopa vaikka mitä olen kirjoittanut tänne blogiin annotoinnista. Merkintöjen teko voi olla (mielestäni) korkea- tai matalalaatuista, mutta periaatteessa kannatan ehdottomasti kirjoihin merkintöjen tekemistä. Esimerkkejä hyvästä annotoinnista voisivat olla vaikka viitteet toisiin lähteisiin tai huomautus että vaikkapa jossain toisessa tutkimusalueessa samaa aihetta on käsitelty eri termein tai eri näkökulmasta. Pitkistä alleviivauksista tai alleviivauksista yleensäkään en niin välitä.

  Tunnetko (tunnetteko) käsitteen Gutenbergin parenteesi? Aivoni nyrjähtivät erittäin mukavalla tavalla kun Ilkka Mäkinen puhui siitä Helsingin yliopiston opiskelijakirjaston 150-vuotis juhlaseminaarissa.

 5. Päivitysilmoitus: TTVK: Kirjojen vuokraus on kuin Pirate Bay « Riippumaton asiantuntija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s