Kertokaa minulle, oi informaatiotutkijat, miten voin pitää silmällä mitä alalla kotimaassa tapahtuu. Meillähän on täällä informaatiotutkimuksen laitos kolmessa yliopistossa (Tampereen INFIM, Oulu sekä Åbo Akademie). Lisäksi AMKit.
Siis tarkalleen mistä saan tiedon kun jotain on julkaistu ja saatavilla. RSS syötteenä/-inä plskthx. Eikös nyt ole vuosi 2010, eli ainakin informaation ja julkaisujen kanssa painivien hardcodespesialistien (kuten informaatiotutkimuksen tutkijoiden, opettajien jne) pitäisi olla juuri tässä maailman parhaita?
Mitä te rakkaat blogini lukijat teette seurataksenne tutkimusta? Kirjastolehdessä on toisinaan jotain juttuja ja omissa introissamme tai Kirjastoseuran uutisissa voi olla joskus jotain sattumanvaraisia nostoja. Mutta mikä on se systemaattinen ja meidän parhaalla mahdollisella tavalla järjestämä tapa? Ritva kerro minulle, tai joku INFIM-tyyppi. Valaiskaa minua!
Ainakin seuraavia sivuja kannattaa varmaan seurata (ne RSS-syötteet pliiiiiiiiiiiide pliiiiide):
- http://www.uta.fi/laitokset/infim/julkaisut/verkkojulkaisusarjat.html
- https://solecris.uta.fi/crisyp/disp/3_/fi/cr_haku/tab/tab/sea
- http://www.oulu.fi/hutk/info/tutkimus/julkaisut.html
Aivan mahdotonta pysyä kärryillä 😦 😦 Tähän on pakko olla joku parempi tapa. Onhan. EVO? Eikö nykyään ole kaikenlaisia julkaisujärjestelmiä ja -luetteloita. Voisiko joku niistä olla kattava? Tai voisiko erilaisista, epäkattavista luetteloista koota mieleilensä näkymän tutkimukseen?
Olisiko tässä mahdollisuus Informaatiotutkimuksen yhdistykselle, Suomen kirjastoseuralle tai Suomen tieteellinen kirjastoseuralle jotenkin hoitaa homman siten, ettei kenenkään tarvitsisi enää ikinä nähdä erityisesti kohtuuttomia määriä inhimillistä vaivaa seuratakseen alan tutkimusta ja julkaisuja? Eikös jossain määrin juuri tuosta ole kysymys kirjastossa, siis kirjaston ideassa?
Tiedonhakua:
AMKien opinnäytteet saa näistä urleista myös RSS muodossa
https://publications.theseus.fi/handle/10024/2130 Oulu
https://publications.theseus.fi/handle/10024/127 Seinäjoki
https://publications.theseus.fi/handle/10024/99 Turku
Tosin OAMK ei vielä ilmeisesti tallenna oppareitaan Theseukseen. 😦
Yliopistot onnistuisivat, jos olisi verkkotunnukset ko. yliopistoon. Voisi tehdä Nellissä haun ja saada siihen liittyvän RSS-syötteen. Käsittämätöntä kyllä tämä on estetty muilta käyttäjiltä.
Tampereen tutkielmat saa listana:
http://tutkielmat.uta.fi/browse.php?_submission=true&tdk=_<s=INF&oa=_&type=_&year=_&query=
Tampereen väikkärit:
http://acta.uta.fi/selaus.php?submit=true&tdk=-<s=-&oa=18&vuosi=-
@antti kiitos, ja sorry että kommenttisi ilmaantuminen kesti kun WordPress loi siihen epäileviä katseita lukuisien linkkien takia. Tein KirjastoWikiin sivun Tutkimus, tervetuloa/-menoa kaikki päivittelemään sivua.
Joo, ongelmallista. Enäähän ei informaatiotutkimus ole leimallisesti kirjastotutkimusta, joten kanavatkin voivat olla toisia. Minusta on jotenkin koko ajan ”hankalaa” puhua INFIMin ihmisten kanssa, koska heillä on erilaisia intressejä ja kirjastoalalla taas toisia. Raha ratkaisee: kirjastoiden tutkimukseen ei sitä löydy. Sori vaan, vaikka sitä kuinka ihmetellään.
Tampereen yliopiston INFIMin sivuilta pitäisi löytyä esim. graduluettelo ja ainakin itse löysin paljon relevanttia tietoa Vakkarin ym. tutkimuksesta laitoksen sivuilta. Mutta en ihan riittävästi! jäi kysymysmerkkejä.
Näinhän se on että ei suutarin lapsillakaan kenkiä ole. Yliopistot keräävät tietoja julkaisuista muun muassa KOTA-tietokantaan (https://kotaplus.csc.fi/online/Etusivu.do) joka tosin ei julkaise tietoja minään listoina. Yliopistoilla on myös yleensä omat paikkansa ja tietokantansa, kuten esim Doria (https://oa.doria.fi/). Mutta ilman muuta olisi hyvä jos vaikka laitokset julkaisisivat tietoa tuotannostaan. Tässä on hieman peiliin katsomisen paikka itse kullakin.
terveisin Kim (Informaatiotutkimuksen laitos, Åbo Akademi)
PS. Åbo Akademi, ei Akademie… 🙂