Kirjastoammattilainen Googlen käyttöliittymänä

By Pearson Scott Foresman (Public domain), via Wikimedia Commons

Loistava tiistai, jauhot kurkkuun heti aamutuimaan. YLE:n kulttuuriuutiset uutisoi: Kirjastonhoitaja googlettaa puolestasi. Lukekaa ja nauttikaa siitä riisuvasta tunteesta, kun media julkisesti ruotii oman ammattikuntamme itse luomia ja ylläpitämiä myyttejä, joita muut ihmiset (eli käyttäjät) eivät oikeasti edes tiedä. Aaah.

(Via Petri Tonteri@Twitter)

Advertisement

6 thoughts on “Kirjastoammattilainen Googlen käyttöliittymänä

 1. Pannaanpas tähän sama kommentti minkä kirjoitin Macen fb-linkkivinkkiin (YLE ei anna kommentoida pöhköä artikkeliaan):

  JOKA PÄIVÄ tulee ison kirjaston tietopalvelutiskille tiedonhakijoita jotka ilmoittavat että ”netistä ei löydy mitään, olen tarkistanut” – ja simsalabim! rutinoitunut tietopalvelija löytää verkosta upeita lähteitä.

  Nimim. ”kymmenen vuotta verkko- sekä painetun tiedon hakijana ison kirjaston tietopalvelussa”

 2. Jos tuosta Ylen artikkelista kirjastotädit ottavat nyt herneen nenään, niin kyllä ovat totisesti tiukkapipoista ja piukkanokkaista sakkia. Ymmärtääkseni ihmiset kyselevät kirjoja koskevia juttuja ja niissä kyllä kirjastotädit ovat kokemukseni mukaan näppäriä.

 3. Näen tässä hieman hassuja piirteitä. Kirjaston luotettavuus on ilmeisesti tässä nyt se ydinkysymys. Jutussa on jännittävä näkökulma kirjastoammattilaisuuteen, aivan kuin joku meistä olisi vaihtanut alaa ja angsteissaan kirjoittanut tuon jutun.

  Minusta tuo ”Kirjastonhoitaja googlettaa puolestasi” olisi lähinnä hyvää mainosta jossain toisessa kontekstissa. Kyllähän se tietty jotain kertoo, jos emme itsekään halua käyttää omia tietokantojamme ja lähteitä tositilanteiden tiedonhakuun; tapamme ajatella on todella marginaalinen, eikä se aina palvele edes meitä. Kun sen myöntäisimme vielä.

  Minun mielestäni olisi hyvä, että asiakkaat antaisivat meidän ihan surutta vaikkapa googlettaa puolestaan. Siihenhän pitäisi 2010-luvulla suorastaan kannustaa. Miksi haluaisimme ylläpitää tuota tiedon portinvartijan ajatusta? Olisiko pitänyt aiemmin jo kertoa, että kyllä, informaatikkomme googlettavat? Toimittajalla ilmeisesti on aika ihannoitu kuva kirjastosta, kaipa sitten jokunen 1990-lopulla ilmoille laukomamme viesti kirjaston luotettavuudesta on mennyt ainakin yhdellä ihmisellä tajuntaan… aihe inspiroi minua kovasti, ehkäpä laadin blogitekstin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s