Adolf Hitler (1898-1945) oli tunnettu itävaltalaissyntyinen ja Saksassa sekä laajemminkin kansainvälisesti vaikuttanut poliittinen toimija, mielipidevaikuttaja sekä kirjailija. Kirjallisuuden alalta hänen pääteoksensa on Mein Kampf (suom. Taisteluni).
Mein Kampfin saksankielisen alkuperäisteoksen tekijänoikeudet siirtyivät tekijän kuoltua Baijerin osavaltiolle Saksassa. Teos on loppuunmyyty eikä uusia kopioita ole otettu pitkään aikaan. Tekijänoikeuden haltija – siis Baijeri – on kieltäytynyt suostumasta lisäpainosten ottamiseen. Tämä 1900-luvun merkittävimpiin teoksiin lukeutuvat teos varmasti kiinnostaisi monia ihmisiä. Nykyisten lakien mukaan teosten tekijänoikeudet ovat voimassa jopa uskomattomat 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, ja Mein Kampf vapautuu tekijänoikeudesta keväällä 2015. Tällöin Baijerin osavaltio ei enää voi jatkaa teoksen sensurointia.
Baijeria painostetaan suostumaan Mein Kampfin kriittisten editioiden julkaisuun. Aivan varmaa on, että kun teos vapautuu tekijänoikeudesta, siitä tehdään lisäpainoksia. Monet pitävät tärkeänä sitä, että tästä varsin ristiriitaisesta teoksesta pitäisi saada tuotettua kommentoituja laitoksia ennenkuin uusnatsit, antisemitistit ja muut sosiaalisesti epähyväksytyt ryhmittymät saavat teoksen käsiinsä ja pääsevät levittämään sitä omatoimisesti sen alkuperäisessä muodossa.
Katso lisätietoa vaikkapa Mein Kampfin saatavuudesta Wikipedia-artikkelista, huomaa tietenkin myös viitteet (engl. artikkelin viitteet 18-31). Kirjoitin muyös Kirjastot.fi:n tekijänoikeuspalstalle.
Äärimmäisen kiehtova tapaus kirjaston sekä tekijänoikeuden kannalta, vai mitä?
Jep, kiintoisaa… siteerasin avopuolisolleni ääneen blogitekstisi tulkintaa ”poliittinen toimija, mielipidevaikuttaja…” 🙂
Joo toi on todella mainio tapaus siitä miten tekijänoikeus ei aina ihan välttämättä ole tapa suojella ”että luovan työn tekijä saa kohtuullisen korvauksen työstään”, vaan se on aina myös tapa säädellä teosten saatavuutta, milloin mistäkin syystä. Tässä syy on varmastikin poliittinen (yhteiskuntarauhan säilyttämispyrkimys ja häpeällisen historiallinen revisionismi tulevat ainakin mieleen), mutta syy voi olla myös vaikkapa hintojen keinotekoinen pumppaaminen tai mikä vaan. Pöyristyttävää että tekijänoikeus mahdollistaa tällaista
Vaikka tekijänoikeuksien haltija sensuroikin teosta, löytyy se onneksi monista kirjastoista Saksasta, Suomesta ja toivottavasti kaikista maailman muistakin paikoista. Joissain paikoissa (esim. Itävallassa) Mein Kampfin omistaminen, levittäminen tai hallussapito on tosin rikos. Toivottavasti siellä on kirjastoilla joitain erityisoikeuksia.
Jopa sattui, tänään myös Entressen kirjaston sananvapausjoulukalenterissa oli aiheena Mein Kampf. 🙂