Organisoituneen nuorkirjastolaisuuden vastaanotosta

Kirjastolehti 6/2010: "Vaadimme muutosta"

Rakas Kirjasto-kaapeli on taas sotkeutuneena itseensä, tällä kertaa Kirjastolehden numerossa 6/2010 olleen nuorkirjastolaisia -haastatelleen jutun vuoksi. Ira Koivun laatima haastattelu Heikki Marjomaasta, Marjo Perälästä, Veera Ristikartanosta sekä Antti Virrankoskesta on saanut parin kirjastoalan kommentaattorin pasmat aivan sekaisin. Odottelen Godwinin lain toteutumista 😉 Noh, on siellä muutama hyväkin puheevuoro.

Tällainen vastaanotto nuorkirjastolaistoiminnalle on toki ollut odotettavissa, sillä nuorkirjastolaiset ovat selvästi positioituneet muutosvoimaksi. Tilanne on nyt siinä mielessä hauska, että aiemmin poliitikkojen, Pahojen Kapitalistien™, konsulttien, joukkotiedotusvälineiden, kunnanisien ja kirjastojen johtajien suuntiin reflektoidut uhat nähdään nyt omissa, läheisissä kollegoissa. Vainoharhaisuus kääntyy näin omille työpaikoille, kun uhat eivät enää ole ”tuolla ulkona”.

Kirjoittelin hieman havaintojani nuorkirjastolaisuuden Suomessa saamasta vastaanotosta myös tuonne IFLAn New Professional Special Interest Groupin blogiin otsikolla Responses to new professional -movements. Kalastelen samalla kuulumisia onko itsetietoinen, kriittinen ja nimenomaan järjestäytynyt tuore kirjastolaisliikehdintä herättänyt vastaavaa epävarmuutta maailman muissa kolkissa.

Sinänsä yksittäisen Kirjasto-kaapeli -säikeen pohjalta ei jaksa alkaa reagoimaan, mutta olen ollut havaitsevani epäluuloa nuorkirjastolaisuutta kohtaan myös muualla; toisinaan juuri pelon sekaisin tuntein. Siitä heräävä kysymys on tietenkin: ”miksi juuri pelon sekaisin tuntein”? Ehkä minä olen sattumalta kuullut useamman kerran pelkoa ja epäluuloja. Toki olen kuullut myös uskoa, toivoa ja kannustusta. Miten itse olet kuullut nuorkirjastolaisliikehdintään suhtauduttavan?

Muistutettakoot että meitä on Suomessa kirjastoalalla noin 10 000 henkeä, tuohon KYSYMYKSIÄ NUORKIRJASTOLAISILLE (Viite: Kirjastolehti 6/2010) -säikeeseen on kirjoittanut ehkä tusina. Kirjasto-kaapelista sinänsä ei tietenkään voi tehdä johtopäätöksiä kun siellä valitettavasti (mutta toki ymmärrettävästi) on meitä niin pienoinen määrä.

Advertisement

4 thoughts on “Organisoituneen nuorkirjastolaisuuden vastaanotosta

  1. Mace, asiaanne voisi auttaa kunnollinen dialogi Kirjastot.fi’ssä, joka on neutraali keskustelualusta ja jota, päinvastoin kuin te nuorkirjastolaiset haluatte nähdä, seuraa suht laaja kirjastolaisjoukko, jossa on myös nuoria päätellen anonyymeista joiden repliikkejä ja keskustelunaloituksia siellä on runsaasti. Jos sinusta ja teistä tuntuu, että dialogi on tarpeetonta ja haluatte vastaanottaa vain fanikirjoituksia, niin miksi piittaat siitä mitä Kirjastot.fi’ssä sanotaan? Kaikista hassuinta on fb-seinälläsi käyty nuorkirjastolaispohdiskelu siitä, viitsisikö Kirjastot.fi’n keskustelussa teille esitettyihin kyssäreihin vastata.

  2. Nyt vasta tulin vilkaisseeksi kansainvälisille areenoille postaamaasi tämän blogikirjoituksen engl. versiota. Kamoon, Mace, jotain rajaa. Koettaisit edes referoida keskustelua sellaisena kuin sitä on käyty.

  3. Macen rakentama mielikuva Kirjastot.fi:n puolella käytävästä keskustelusta on niin väheksyvä, halveksiva ja vääristävä, etten voi kuin suositella jokaista asioista kiinnostunutta tutustumaan noihin keskusteluihin ihan omin silmin ja aivoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s