Axiellin PallasPron tekstarimuikkarit näyttävät tällaiselta. Millainen olisi paras mahdollinen tekstarimuikkari? Henkilökohtaisesti ehkä kaipailisin sähköpostiosoitteen sijasta linkkiä verkkokirjastoon josta uusiminen onnistuu. Sähköpostiuusimisia meillä Vaskissa ei vastaanoteta. Olisi myös hienoa, jos tekstari tulisi numerosta 0600 02623, joka on uusintapalvelumme numero.
Axiellin kirjastojärjestelmien avoimilla Axiell Web Services (AWS) rajapinnoilla ja pienoisella lähettävän pään suunnittelulla uusiminen onnistuisi jopa suoraan tekstarista. Tällainen palvelu on mahdollista rakentaa, kun avoin AWS tulee saatavillemme, toivottavasti pian. Ehkä PIKI-alueella sekä Hämeenlinnassa onnistuisi jo tänään!
Lisäksi olisi kiva asiakkaana tietää paljonko maksuja on päässyt kertymään, sekä tietenkin mikä teos/mitkä teokset ovat myöhässä. Tekstarin pituus on rajoitettu, mutta tekstareita voi onneksi ketjuttaa peräkkäin. Mitä tietoa tässä sinun mielestäsi olisi hyvä olla?
Mulla ei valitettavasti ole nyt Origon, Milleniumin tai Auroran muikkareita. Arvostaisin jos te, joilla sellaisia on voisivat laittaa niitä näytille.
Muistutuksiin olisi kiva myös saada tieto siitä onnistuuko lainan pidennys eli onko uusimiskerrat kirjastolla käymättä (Helsingissä raja 3) täyttyneet tai kirjasta varauksia.
Miten perustellaan se, että sähköpostilla saa lainojaan uusittua? Ei niitä lainoja tarvitse takaisin lähetettävässä viestissä eritellä, ilmoittaa vain seuraavan eräpäivän. (Jos siis pelätään sitä, että joku lähettää toisen nimissä viestin saadakseen tietää mitä tällä on lainassa, joka on ainoa syy minkä minä keksin.)
Jos jotain ei saa uusittua, laittaa viestiin ”kaikkien lainojen uusiminen ei onnistunut, ota yhteys kirjastoon /yhteystiedot”.
Ja sitä paitsi jos mä soittaisin ja mulla ois mun siskon kirjastokortti, mistä varmistutaan että en esiinny siskonani?
Olisi myös tärkeää, että viestissä kerrottaisiin, minkä numeroisen kirjastokortin lainat ovat myöhässä. Näinä nykyteknologian ja puhelinnumeroiden muutosten aikakausina tekstiviesti saattaa tavoittaa aivan väärän ihmisen (nim. kokemusta on)! Numero helpottaisi myös lainojen uusimista, jos se tehtäisiin siitä samantien…
Juu. Tämä herättää monia ajatuksia taas
-Spostiuusinta asiakastunnuksella
-Kielen tunnistus käyttäjätiedoista ihan turhaan sitä monelkla kielellä kertoo, jos kielivalinta on asiakastiedoissa tehty.
Täydellinen tekstarimuikkari:
-sisältää _asiakastunnuksen_ nettisivun uusintalomakkeen täytön
helpottamiseksi
-myöhässä olevan aineiston nimekkeet + aineistolajit + jäljelläolevien
uusintakertojen määrä / tieto varauksesta, lainakiellosta , tms tilatiedosta,
joka estää lainauusinnan
uusintavaihtoehdot oletetussa käytönyleisyysjärjestyksessä:
-puhelinnumero
-(tekstiviestivastausuusinta jos toimii)
(-sähköpostiosoite)
-linkki opacin uusintasivulle (tätä varten asiakastunnus viestiin)
-paikkalinkki lähimpään kirjastopisteeseen tai lähimpään aukiolevaan
sellaiseen tai palautusluukkun sijaintiin. Linkki julkisiin
kulkuneuvoaikatauluihin ehkä?
-sähköpostiosoite, johon voi kirjoittaa tekstillä sanallista selitystä tai muuta palautetta (käytönopastusmahdollisuus)
-sit ehkä vielä linkki kirjaston käyttösääntöihin, eiks je?
Vielä sitten se, että myöhästymisilmoituksessa ja ilmoituksessa
lähestyvästä eräpäivästä on eri toiminnot. Joissakin kirjastoissa
myöhässä olevaa materiaalia ei saa lainkaan uusia vaan se pitää palauttaa. Kui turuus?
All in all, myös viestinlähettämisen merkityksiä kandee miettii. Ilmoitus lähestyvästä eräpäivästä on kuin ”viesti ystävältäni kirjastolta”.
Huomasin muuten tätä pohtiessani miettiväni, että tekstiviesti/sähköpostipommitus olisi paras tapa herätellä lainauskiellossa olevia nykykäyttäjiä liikkeelle hoitamaan kirjastoasiansa. Esim. kuukauden verran kerran viikossa txtii ja sit kuukauden verran joka toinen päivä. Ei jäis kuoleentumaan käyttäjätilit.
Oikein hyviä pointteja oli tuossa yllä. Erityisesti sp.n välttäminen lainauusinnoissa on tosiaan vähän ysikytlukulaista. Ajalta, jolloin roskaposti oli uusi asia. Vai?
Ja tässä vielä for the record (periaatteesta muistutan, ettei unohdu ja muutenkin olen sitä mieltä), että täydellinen tekstarimuikkari tulee jollakin tavalla asiakastietoihin liitettyyn ja autentikoituun henkilökohtaiseen tai sellaiseksi määriteltyyn päätelaitteeseen (esim. desktoppiin töissä), jonks avulla kirjastoa voi käyttää – citius altius fortius – entistä helpommin.