Mitä on tietokannan ja datan laatu?

Laadukasta teetä teehuoneella Kaliningradissa

Kun katsotaan kirjastojen bibliografista dataa ja tietokantaa jossa se asuu, mitä teidän mielestänne on ”laatu”?

Mitä laatu yleensäkin on, miten sitä nykyään mitataan kirjastojen tietokannoissa ja mistä voimme tietää, että tämä kirjastojen tietyllä tavalla key asset on hyvä? Näissä tietokannoissa on paljon rahaa, aikaa, vaivaa, kunnianhimoa ja jopa ammatti-identiteettiä kiinni, miten voimme varmistua siitä että ne oikeasti ovat hyviä?

Mitä tapahtuisi jos yrittäisi hankkia vaikkapa ISO-9000 -sarjan laatusertifikaatin kirjaston bibliografiselle metadatalle, aineistotietokannalle ja siihen liittyville prosesseille?

Mielenkiintoisia kysymyksiä, ja tärkeitä koska kirjastojen palveluja on suunniteltu enemmän ja enemmän sen varaan että tietokanta ja sen käytettävyys on erinomaista (kts. varaukset).

Advertisement

3 thoughts on “Mitä on tietokannan ja datan laatu?

  1. hyvä kysymys! Nopeasti mieleen tulee standardinmukaisuus/luettelointisääntöjen mukaisuus. Ongelmana tuossa ehkä se, että ainakin osin säännöt voivat olla tulkintakysymyksiäkin eli mittarina eivät 100 % yksiselitteisiä. Hieman toisesta näkökulmasta tulee laadunmittariksi mieleen käyttöaste. Miten puolestaan mitata tuota? Sitä sopii miettiä.

  2. Tietokannan eräs laatukriteeri on, kuinka siisti se on. Samalla tavalla kuin siistiltä työpöydältä on helppo löytää etsittävä tavara ja sotkuiselta taas vähän vaikeampaa, siistinä ajan kuluessa pysynyt tietokanta on sellainen, josta haettava tieto löytyy helposti. Yleensä tietokantoihin halutaan lisätä kaikenlaista roskaa myöhemmin, lisäkenttiä ja ties mitä, joka heikentää hurjastikin tietokannan laatua.

  3. Myöhäinen vastaus pohdintoihin: Datalle on olemassa omat ISO-standardinsa, ISO 8000. Standardi määrittelee myös sen mitä data oikeastaan on (menee monella tämäkin väärin), miten sitä mitataan ja miten siihen päästään. Laatu on vaatimusten täyttämistä. Vaatimusten ylittäminen ei paranna laatua. Vaatimusten luominen on osa sitä työtä, joka pitää tehdä laadun saavuttamiseksi. Datan laatua mitataankin peilaamalla dataa vaatimuksiin ja semanttisiin määrityksiin. Datan laatu ei edes ole universaali käsite, koska vaatimukset vaihtelevat tarvitsijan näkökulman mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s