YLE käyttää Drupal -julkaisujärjestelmää monissa sivustoissaan. Ilahduin kovasti, kun viime lauantaisessa DrupalCampissa Isolla pajalla Teemo Tebest esitteli Svenskalle kehitettyä Drupal-moduulia, joka helpottaa YLEn sisällöhallintaa.

Resource Description Framework
Drupalhan ymmärtää itsekin semanttisen webin perustana olevaa RDF:ää, mutta nyt nähty moduuli on kirjastomaailmasta katsellen erityisen kiinnostava; moduuli yhdistää Drupalin Onki -ontologiapalveluun. Näin YLEn sisällöntuottajat voivat noukkia ontologioista sisältöään kuvailevia termejä. Kirjastoihminen voisi kutsua tätä vaikkapa luettelointi 2.0:ksi tai auktoriteettikontrolli 2.0:ksi. Vastaavaa ei meidän alallamme Suomessa tehdä kuin Kirjasammossa SAHA-annotaatioeditorilla. DrupalCampissa puhuttiinkin hieman myös siitä, sekä Onkin ja ontologioiden ylläpidon tulevaisuudesta.
YLE on avoimen lähdekoodin hengessä julkaissut moduulin Drupal.org:issa, jossa se on paraikaa menossa Drupal-yhteisön vertaisarviointiprosessin läpi. Moduulin lähdekoodi on jo saatavissa tarkastelua ja muutosten tekoa varten.
Viimeaikaisten järjestelmäkehitysten myötä kirjastot ovat ottaneet lähinnä takapakkia auktoriteettikontrollin ja muunkin automaattisen tietojenkäsittelyn osalta, mutta hienoa nähdä että tietotyön ammattilaiset toisaalla, esim. juuri YLEläiset, ottavat metadatan, avoimuuden ja muulla tehtävän metadatatyön (esim. ontologiat) näin vakavasti ja kunnianhimoisesti. Pisteet YLElle (taas)!
[edit 24.09.2012: upotin videotaltioinnin tähän mukaan, Teemo aloittaa kohdassa 16:30]
en tiedä miten ONKIa ylessä varsinaisesti käytetään.. mutta meillä on ollut kifin muissakin drupal palveluissa tuo käytössä, mutta tällähetkellä disabloitu johtuen ONKIn epävakaudesta. koskaan ei tiedä vastaako palvelu, vai ei.
ehkä tämä on nerokkaampi systeemi kun mun yksinkertainen widget käyttö yhdistettynä taxonomiaan, täytyy tsekata.
.b
Ehkä Ylellä ei ole tuhrattu aikaa ja motivaatiota pseudo-organisaatiouudistuksiin, niin innovointiakin syntyy.
Koko luento on myös katsottavissa Youtubessa: http://www.youtube.com/watch?v=Vy7ZIpqzRek. Alkupuoliskossa esitellään svenska.yle.fi responsiivista mobiilisaittia.
Näyttäisi siltä että RDFx ja External vocabulary importer (evoc) liittynevät aiheeseen ja voisivat ehkä tarjota vaihtoehtoisen tavan toteuttaa vastaavat toiminnot.
Teemo julkaisi btw kyseinen ONKI moduuli Drupal.org hiakkalaattikkon http://drupal.org/node/1604784